Turprosjekt-2020, Agder fylke – oppsummering

September er over, og dermed også dagene i Agder. Selv om disse dagene må stå i «sauens tegn», fikk jeg sett mye fin natur i fylket i sør. Av forskjellige årsaker kom jeg litt sent i gang, men det ble noen opplevelsesrike dager.img_7319-1Selv om mine besteforeldre hadde gård og dyr, og at jeg var der mye da jeg var liten, er jeg en bygutt.  Så sauehold har jeg ikke mye erfaring med.  Derfor var det artig, og veldig lærerikt, å få ble med svigerinne Marit Gunn og bror Kåre på årets sauesanking i Valle i Setesdal. Sammen med dem, og flere dyktige hjelpere fikk vi inn godt over 200 dyr. Det blir alltid noen dyr borte dessverre, men ekstra ille når det er på grunn av løshunder.img_7297Sauesankingen foregikk i et fantastisk fint område rundt Store Bjørnevatnet, og med sol og fine høstfarger ble det en eventyrlig opplevelse.img_7284-1Disse dagene bodde jeg på en gammel støl ikke langt fra innsamlingsplassen, sammen med buhunden Topsa.  Vi hadde mange fine turer sammen før og etter sankingen.

Sauene vi samlet inn sto i fjøset, eller på jordene rett ved Rygnestadtunet, det mest særpregede gårdstunet i Setesdal. Det er et autentisk gårdstun, hvor alle bygningene er bygd på stedet. Dette er gården etter sagnhelten Vonde-Åsmund Rygnestad.img_7444De fleste sauene ble kjørt til slakt, mens noen ble kjørt til Marit Gunn og Kåres bruk på Trøe i Lillesand. Dette var stort sett lam som er for små til å bli slaket.img_7445-1Derfra gikk turen til Kristiansand hvor jeg hadde fine turer i blant annet Baneheia og Odderøya.img_7645Fikk også tid til en fin tur i sentrum av Kristiansand.  Fin og rolig by, selv om det blåste kraftig denne dagen.img_7870De siste dagene var jeg på Lista, sammen med min gode turvenninne Gry. Vi hadde fin utsikt ned til Lista fyr fra der vi bodde på Stave. Også her var det mye sauer og kyr, som så ut til å kose seg rett ved havkanten.img_8153

img_7972Rett ved ligger Havika, med kilometervis med strand mot øst og vest.  Dette er en viktig rasteplass for trekkfugler og overvintrende fugler. Blant tang og tare langs strendene finner de mat.

I dette området er det også mange muligheter for korte eller lengre fotturer. Særlig langs strendene og svabergene, men det er også mulig å komme litt opp i høyden, som til St. Olavsvarden.  Den ligger på bare 360 moh, men har en fantastisk utsikt i alle retninger.

img_8085Apropos sau: Måtte selvfølgelig en tur innom Lista Lam, et lite familiefirma som lager det meste fra sauen.  Kortreist og god mat!

img_8259_original-1Før returen til Oslo ble det en tur til Lindesnes fyr.  Det blåste ikke mange sekundmeter, men fikk ett inntrykk av hvor værhardt det kan være på dette fyret.  Også her er det fint terreng for fotturer, i tillegg til kafe og museumsbygg.img_8237

Takker Marit Gunn og Kåre for de fine dagene i Valle, og Tone og Trond for god mat og omvisning på Lista, og selvfølgelig til turvenninne Gry, som det alltid er hyggelig å være på tur sammmen med, og som dyktig sjåfør på den siste delen av turen.f5069cc8-d778-406c-834a-33327eb92d53Nå er jeg ferdig med 8 av landets 11 fylker, og skal ha noen rolige dager hjemme, før turen går videre.

Ett svar til “Turprosjekt-2020, Agder fylke – oppsummering”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: